Ai uitat parola?


  1. Home
  2. Discutii Generale
  • jgyprime

  • Mesaje scrise: 9,968
  • Locatie: Galati
  • Masina: Vectra 2005 Z19DT
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 22 Dec 2010

  • Mesaj Privat
am inteles si multumesc de informatii...
cred ca pana mi se da mana la facut am sa mai dau cateva buleli insa important e ca din prima painea e comestibila...

cred totusi ca am pus prea multa sare
la o paine de 1 kg am pus 2 lingurite de sare (asa e reteta originala)
a iesit sensibil sarata (insa se poate manca fara probleme, in conditiile in care noi la restul mancarii nu folosim decat fparte putina sare)
data viitoare pun una sau chiar deloc (sa fac paine fara sare)

l-am cumparat mai mult pentru pitica mea
nu prea as vrea sa-i mai dau paine cumparata (daca nu stiti galatiul e printre orasele cu cea mai proasta calitativ paine din romania)
vreau sa va zic ca e oribila...
daca cumperi azi o paine maine nu mai e comestibila...
Skip ads

  • dancuciureanu

  • Mesaje scrise: 16,457
  • Locatie: Iasi
  • Masina: Agila 2001 Z10XE + Z12XE
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 26 Jun 2006

  • Mesaj Privat
La prima paine si eu am pus sare dupa reteta, a ajuns la gunoi ca nici un caiine nu ar fi mancat aia. Sare pui din ochi, cam o lingurita rasa nu mai mult.
Ca om patit : pune intai o parte din apa (pastrezi cam 100ml) si sare, zahar, miere, ou, ulei etc. Se pune dupa ce se solva (ca sa nu sablam teflonul cu sare si sau zahar) cam 3/4 din faina. In aia 100ml de apa calduta (cam 40grdC) solvi bine de tot drojdia dupa care o torni peste si adaugi restul de faina. Lasi la 'dospit' cam 20 minute dupa care da drumul la program. Daca coca e prea moale sau tare (aici tot dupa ochi si experienta) adaugi apa sau faina. Primul program de amestec eu il repet chiar si de 3 ori cateodata, pana nu vad o coca care nu sta pe pereti si este elastica nu ma las. Pe urma e treaba masinii , eu nu mai intervin defel doar daca adaug ceva seminte gen floarea soarelui, bostan etc.
  • PL500

  • Mesaje scrise: 1,151
  • Locatie: CURTEA DE ARGES
  • Masina: Agila 2001 z12xe 1.2i
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 19 Mai 2006

  • Mesaj Privat
Am cumparat si eu acum vreo doua luni o masina de facut paine marca SilverCrest si de atunci
doar de vreo 2-3 ori am mai cumparat paine din magazin.
Primele doua paini au iesit superbe urmatoarele 5-6 mai mult sau mai putin esecuri (nu cantaream
nimic si experimentam).
Acum folosesc numai programul 1 (paine normala), masina setata pe rapid (2h 20min), faina cantarita, apa
masurata cu paharul gradat, sarea si zaharul masurate cu linguritele masinii, drojdia si uleiul din ochi iar
painea iese buna. La inceput foloseam pliculete de drojdie uscata (un pliculet era mai scump decat o paine),
acum folosesc numai drojdie proaspata (3.5 lei / 500g).

Ca tips & triks:
Cantaresc 7-8 ,,doze" de cate 600 g de faina in pungi de hartie (ambalajul pastrat de la faina). Astfel nu mai
scot si murdaresc de fiecare data cantarul.
  • Leparda Petrica

  • Mesaje scrise: 130
  • Locatie: Vaslui
  • Masina: Astra 2008 Z19dth
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 30 Jul 2011

  • Mesaj Privat
Un pliculet de pacmaya de 10g ajunge pentru doua paini de 1 kg si e 85 bani la kaufland si cred ca e cea mai buna drojdie uscata.
Skip ads

  • jgyprime

  • Mesaje scrise: 9,968
  • Locatie: Galati
  • Masina: Vectra 2005 Z19DT
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 22 Dec 2010

  • Mesaj Privat
Pe mine m-a mancat in fund sa iau de la dr oetker (sau cum se scrie) si e cam porcarie... E buna pentru blatul de pizza care nu e necesar sa creasca prea tare insa la paine nu creste cum trebuie... Daca pun mai mult decat zice reteta painea miroase a drojdie dar tot nu e crescuta... Daca pun mai putin ramane fainoasa painea...

Care ar fi echivalentul intre drojdia uscata si cea proaspata?
Ma refer aici la gramaj sau la "lingurita" de masura a aparatului cat ar fi echivalentul in drojdie proaspata...
  • dancuciureanu

  • Mesaje scrise: 16,457
  • Locatie: Iasi
  • Masina: Agila 2001 Z10XE + Z12XE
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 26 Jun 2006

  • Mesaj Privat
Pune numai drojdie proaspata, vezi data cand expira. Ea trebuie sa fie tare, la taiere crapa, daca este moale la gunoi cu ea.
  • bx3m

  • Mesaje scrise: 870
  • Locatie: Prahova
  • Masina: Vectra 1997 X18XE
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 25 Mai 2009

  • Mesaj Privat
Hai ca incep sa scriu si eu aici, uitasem de topicul asta dar am masina de ceva vreme acum Very Happy
Prin noiembrie am castigat la un concurs o masina de paine Philips, una neagra (astia nu au decat 2 modele, cea alba, mai mica si pricajita, si asta neagra, mare si frumoasa), cu 14 programe, tava lunga, nu rotunda sau patrata asa, cu 2 palete.
Urmand retele din carte, toate au iesit ok, cu exceptia cazului in care am incercat faina de la Lidl (o porcarie pentru paine, nu stiu cum e in alte situatii).
Am folosit o vreme drojdie uscata bio, era cam scumpa totusi - 4 lei pe 2 pliculete de 10gr. Am incercat si Dr. Oetker - o mizerie, si asa am ajuns la Pakmaya, si pentru eficienta iau plic mare de 100gr, imi ajunge de ma plictisesc.
Dintre retete, acum mancam cel mai des niste chifle (se face aluat cam ca la painea alba, numai ca se pun alte mirodenii) albe, sau paine "neagra" - care faina neagra e alba dar si cu niste tarate prin ea.
La painea cu secara de 1000gr, am pus la o cantitate totala de faina de 600gr maxim 130 de faina de secara, in rest neagra, si alba, ba chiar cateva grame de 000 ("pufoseste" painea). Putin mai multa drojdie, ca sa creasca mai bine Wink
Ca si seminte de pus in paine eu iau de la Kaufland seminte de in, de susan, de floarea soarelui si amestec intr-un recipient de plastic cu capac, unde le si tin, si pun cam 4 linguri din astea la o paine de 1000gr (pare mai putina decat daca as spune 1 KG, nu ? Razz )
De Craciun, am facut si coca pentru cozonac, care a iesit excelent, doar ca la unul nu am pregatit bine umplutura, care a dat un pic pe afara din coca, si nici nu i-a mai permis cresterea cum trebuie, dar ca gust ... excelent !
La urmatoarea o sa pun si poze, poate va fac pofta !
  • jgyprime

  • Mesaje scrise: 9,968
  • Locatie: Galati
  • Masina: Vectra 2005 Z19DT
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 22 Dec 2010

  • Mesaj Privat
deci am confirmarea ca dr oetker e un gunoi de drojdie
la pizza e bun tare de tot pentru ca blatul de pizza nu trebuie sa se umfle prea tare (sau asta e parerea mea, eu apreciez pizza care e pe blat subtire, ca altfel taiam paine si puneam ingredientele pe ea...)

am sa incerc sa fac cu drojdie proaspata insa nu prea ma pricep cat trebuie sa echivalez...
Skip ads

  • bx3m

  • Mesaje scrise: 870
  • Locatie: Prahova
  • Masina: Vectra 1997 X18XE
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 25 Mai 2009

  • Mesaj Privat
Din cate am inteles eu, 2 lingurite de drojdie uscata echivaleaza cu vreo 20g de drojdie proaspata, si din cate am inteles, se freaca putin cu zahar inainte sa o pui acolo.
Cat despre blatul de pizza, la mine iese cam 1kg de aluat, si eu o impart in 3 parti, la o tava de 36 de cm, deci undeva pe la 300 - 330 gr per pizza, si in felul asta iese excelent, exact cum trebuie sa nu fie nici coala de hartie, nici paine cu ceva deasupra. Tu ce fel de aluat faci ? Noi il preferam pe cel cu oregano si busuioc, iese ... un vis
  • raducut

  • Mesaje scrise: 66
  • Locatie: Constanta
  • Masina: Vectra 2004 Z16XE
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 18 Jan 2011

  • Mesaj Privat
1gram drojdie uscata corespunde cu 3grame drojdie proaspata.In principiu , drojdia uscata se pune cam 1% din cantitatea de faina.
  • bx3m

  • Mesaje scrise: 870
  • Locatie: Prahova
  • Masina: Vectra 1997 X18XE
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 25 Mai 2009

  • Mesaj Privat
Da, am uitat sa precizez ca 2 lingurite = 7gr drojdie uscata Very Happy
  • jgyprime

  • Mesaje scrise: 9,968
  • Locatie: Galati
  • Masina: Vectra 2005 Z19DT
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 22 Dec 2010

  • Mesaj Privat
@bx3m, eu blatul de pizza il fac manual...
cam din jumatate de kg de faina, drojdie in apa calduta cu putin zahar pana face spuma, apoi pun drojdia peste sare si framant pana iese de o anume consistenta nici foarte tare nici foarte moale insa sa nu se lipeasca de degete daca o rup si bag degetele in mijloc (nu stiu sa descriu pentru ca nu am termenii culinari la indemana, sunt amator)
pun cam junatate de kg de faina dupa care mai completez daca e nevoie...
evident il las sa creasca aproximativ pana se dubleaza in volum
dupa care ce iese il impart in 2-3 bucati si il intind intr-o tavita rotunda speciala de pizza (teflonata si perforata, am gasit in kauffland) si il ung cu 2-3 lingurite de ketchup (prefer picant)
apoi ornez cu ce gasesc prin frigider (salam, carne ramasa de pe la gratare, castraveti murati, masline, porumb fiert, branza, cascaval, oua batute, etc) si la cuptor pana se coace si devine putin crocant aluatul...
la ornare nu am o reteta fixa...

@raducut am sa incerc sa pun si cu drojdie proaspata...
de cand am cumparat masina fac zilnic paine (suntem 4 persoane si cam mancam paine)

@bx3m cu masura de la masina mea, un pachetel de 7 grame de dr oetker are 3 lingurite...
probabil e mai mica...
Skip ads

  • bx3m

  • Mesaje scrise: 870
  • Locatie: Prahova
  • Masina: Vectra 1997 X18XE
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 25 Mai 2009

  • Mesaj Privat
Da, nu am urmat nici eu vreodata vreo reteta pentru umplutura de pizza, dar ca idee, la Lidl are mozzarella buna, si ieftina 3,49 Wink Mi-am luat tava normal, noua ne place pizza mai moale, sa nu fie crocant aluatul ala.
  • raducut

  • Mesaje scrise: 66
  • Locatie: Constanta
  • Masina: Vectra 2004 Z16XE
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 18 Jan 2011

  • Mesaj Privat
De aproximativ 1 an am masina de paine Moulinex .De 2 ori pe saptamana fac paine si numai cu drojdie uscata.Nu am avut nici o problema cu crescutul aluatului.
Reteta de blat de pizza o fac de pe site-ul producatorului masinii .Umplutura ce-i prin frigider.Acum o jumatate de ora i-am saturat pe juniori.
  • daniel_aoe

  • Mesaje scrise: 650
  • Locatie: Bucuresti
  • Masina: Vectra 2007 Z18XER
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 17 Sep 2008

  • Mesaj Privat
dancuciureanu a scris: Primul program de amestec eu il repet chiar si de 3 ori cateodata, pana nu vad o coca care nu sta pe pereti si este elastica nu ma las. Pe urma e treaba masinii , eu nu mai intervin defel doar daca adaug ceva seminte gen floarea soarelui, bostan etc.


Este foarte interesant, dar cum pot sa-mi dau seama cand se termina primul program de amestec? Masina pe care o am eu (Zass ZMB 02) pleaca dupa 15 min de la apasarea progrmului START. Cred ca imi scapa ceva, nu pot sa-mi dau seama cum vad ca se termina primul program. M-ar ajuta sa fac o coca perfecta pt cozonaci.
Merci, Paste fericit
  • aflorii nicusor

  • Mesaje scrise: 719
  • Locatie: Neamt
  • Masina: Tigra 2006 Z1.3 DT
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 15 Mai 2009

  • Mesaj Privat
trebuie urmarit in cartea tehnica ce fel de functii au programele. Cauti programul unde se face aluatul pentru pizza, spre exemplu. La Moulinex programele sunt usor de urmarit si se poate face simplu aluatul .
  • daniel_aoe

  • Mesaje scrise: 650
  • Locatie: Bucuresti
  • Masina: Vectra 2007 Z18XER
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 17 Sep 2008

  • Mesaj Privat
@nicu, asta este simplu, se numeste "dough". Nelemurirea mea este ca daca il mai pornesc inca o data, acea eucariota zisa si drojdie + tot ce a crescut sa nu faca un mare fasss. Ai incercat sa o iei de la inceput?
  • aflorii nicusor

  • Mesaje scrise: 719
  • Locatie: Neamt
  • Masina: Tigra 2006 Z1.3 DT
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 15 Mai 2009

  • Mesaj Privat
@Daniel, eu pur si simplu aleg programul in functie de ce vreau sa fac. S-a intampat sa dau si mici chixuri, dar nu a fost probrema. .La mine la Moulinex, la programul 9 pun toate ingredientele si isi face treaba pana e gata aluatul. Fa o incercare pentru inceput cu reteta de aluat pe care o ai si vezi ce iese. Dupa cum am inteles, aparatul porneste dupa 15 min dupa pornire? Mai cauta alt program si vezi ce iese.
Uite si o reteta de pe net:http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/cozonac_la_masina-4019/
  • daniel_aoe

  • Mesaje scrise: 650
  • Locatie: Bucuresti
  • Masina: Vectra 2007 Z18XER
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 17 Sep 2008

  • Mesaj Privat
@nicu, sunt programe care pornesc imediat, cel de baza pleaca dupa 15 min. Painea iese super, dar ma gandesc ca poate reusesc sa fac ce a sugerat @dan ciuciureanu, adica pentru coca de cozonac sa mai pot sa o mai procesez inca o data. Parerea mea este ca nu merege. Poate ca dan face altfel, astept raspunsul lui, si bineanteles recomandarile tale.
  • cuculica

  • Mesaje scrise: 1,239
  • Locatie: Bacau
  • Masina: Astra 2011 z17 dtj
  • Status: Offline
  • Cont inregistrat: 28 Dec 2009

  • Mesaj Privat
Colegilor,ma-ti inebunit cu piinicile care le face-ti!
Maine ma duc si i-mi cumpar si eu masina de facut paine,trebuie sa fie buna tare!
Skip ads

  1. Home
  2. Discutii Generale

Intra in ClubOpel!

check Cea mai mare comunitate Opel
check Intalniri locale
check Skip Ads
check Vinzi/Cumperi
check Gratuit pe viata




CO+FB CO+FB CO+YT CO+IG CO+TWTR