Impozit auto

Noutati
Cum va arata impozitul auto in 2023?
Desi impozitul pe mijloacele de transport nu a fost inclus in pachetul de modificari a taxelor si impozitelor din aceasta luna, acestea vor suferi aprecieri substantiale datorita indexarii cu rata inflatiei.
BNR estimeaza o rata a inflatiei de 12.5% +/- 1.2% pentru ultimul trimestru din anul curent.
Decizia de a indexa impozitul pe mijloacele de transport ramane la dispozitia consiliilor locale. In general, acestea decid in favoarea indexarii.
Asadar, ne putem astepta la o crestere de minim 10% a impozitului auto pentru 2023 cu mentiunea ca mai sunt 5 luni ramase in acest an, suficient timp pentru a introduce noi modificari.
Vom actualiza calculatorul pe masura ce aceste informatii devin disponibile (de regula, la sfarsitul anului curent).
Intrebari frecvente
Cum platesc impozitul auto?
Poti plati impozitul pe mijlocul de transport in doua rate egale daca valoarea depaseste pragul de 50 Lei si o singura rata daca este sub acest prag.
Datele limita oficiale sunt 31 martie, respectiv 30 septembrie, inclusiv.
In anul 2020, termenul primei rate se prelungeste pana la 30 iunie, in contextul pandemiei COVID-19.
De ce bonificatie/reducere pot beneficia?
Daca platesti integral pana la data de 31 martie, respectiv 30 iunie pentru anul 2020, poti beneficia de o bonificatie (reducere) de pana la 10% din valoarea totala, in functie de hotararea consiliului localitatii unde este inregistrat mijlocul de transport.
Mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform hotararii consiliului local, iar cele electrice sunt complet scutite in momentul de fata.
Unde platesc?
Cel mai convenabil mod este plata cu cardul prin ghiseul.ro.
Numerar sau card la ghiseul 'Directiei Fiscale generale de taxe si impozite' (in general la Primarie). In Bucuresti, la Primaria de sector.
Prin ordin bancar utilizand serviciile online de home banking.
Persoanele fizice pot achita impozitul si la sucursalele CEC Bank sau benzinariile OMV sau Petrom (prin Westaco Express) in Constanta sau Bucuresti (sectoarele 2, 4 si 5).
Ce penalitati de intarziere risc?
Daca nu platesti impozitul la timp, suma datorata creste cu 0.03%/zi intarziere din care 0.02% reprezinta dobanda iar 0.01% penalitatea de intarziere, incepand cu prima zi dupa termenul limita.
Disclaimer: Rezultatele afisate de acest calculator sunt cu scop informativ. Desi foloseste formula de calcul definita legislatie cu privire la impozitul pentru mijloacele de transport, s-ar putea ca acuratetea rezultatelor sa difere de la locatie la locatie.
Va rugam sa ne raportati orice nereguli de functionare pentru a putea imbunatati acuratetea calculatorului. In felul acesta il veti putea folosi cu mai multa incredere data viitoare.
* Bonificatia pentru achitarea integrala a impozitului pana la 31 martie a anului in curs nu se aplica la nivel national si poate fi diferita fata de cea afisata de calculator.
Ultima actualizare: 24 ianuarie 2023
Versiunea 2.9