Ai uitat parola?


Calculator Taxa Auto

Update 19 mar 2019: Guvernul Romaniei renunta la taxa auto.
 cm3
 grame/km
Se calculeaza...

Noutati

Revine taxa pe poluare auto?

Unul din punctele principale ale "Planului National de Relansare si Redresare" (PNRR) cu fonduri europene este "taxarea ecologica pentru vehiculele poluante" raportat de G4Media, pregatind terenul, in acelasi timp, pentru vehiculele electrice prin instalarea de statii de incarcare in puncte comune precum parcari, restaurante si benzinarii, fluidizarea traficului si subventionarea autoturismelor hibrid si electrice.

Citat din documentul oficial PNRR:
Implementarea obiectivelor de tranzitie verde pentru proiectele de infrastructura de transport pe doua directii specifice:

  • Obligativitatea includerii in normativele tehnice de proiectare a statiilor de incarcare pentru autovehiculele electrice, a infrastructurii de telecomunicatii si autostrada smart, a sistemelor digitale de avertizare timpurie a riscurilor si a masurilor de protectie impotriva poluarii fonice;
  • Actualizarea politicilor tarifare pentru transportul rutier, prin includerea unor tarife ecologice pentru categoriile de mijloace de transport care au efect poluant asupra mediului inconjurator, cu respectarea reglementarilor europene.
Documentul oficial PNRR integral

Guvernul renunta la taxa auto

Ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu, anunta ca Guvernul nu se mai gandeste la taxa auto.

"In grupul de lucru, din care fac parte inclusiv conducatorii si multe dintre ministerele abilitate, nu au reusit sa gaseasca formula matematica, astfel Incat sa nu poata fi atacabila In justitie, asa cum s-a Intamplat cu toate celelalte taxe de poluare, inclusiv cu timbrul de mediu."

Taxa auto va intra in vigoare de la 1 aprilie 2019

Ministrul Mediului a facut declaratii noi despre taxa auto ce urmeaza sa inlocuiasca timbrul de mediu si taxele pe poluare anterioare, eliminate in momentul de fata.

Conform acesteia, formula de calcul va fi anuntata pana la 1 ianuarie 2019 iar de la 1 aprilie va intra in vigoare.

"Eu mi-am pus termen si stiti ca, atunci cand imi pun termen, mi-am luat angajamentul o si fac, ca undeva, pana la sfarsitul anului, sa gasim forma finala ca la inceputul anului viitor sa stim exact ceea ce avem de facut, cum gandim proiectele de mediu. Sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, sau poate ca perioada de tranzitie 31 martie, ca lumea sa se acomodeze pentru ca asa este normal", a afirmat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, intr-o emisiune la Antena 3.

"Nu vom scoate o taxa, sa spunem de poluare, noi ne dorim ca acela care polueaza sa poata sa plateasca o contributie, dar sa fim siguri ca aceasta contributie este elaborata asa cum trebuie. Ea trebuie sa aiba la baza nu numai studii si masuratori facute cu ajutorul colegilor mei de la Agentia Nationala de Protectia Mediului sau studii asupra impactului sanatatii facute de catre Institutul National de Sanatate Publica, dar trebuie sa avem alaturi de noi si specialistii din industria autovehiculelor si de la RAR si cei din domeniul punerii in circulatie a unui astfel de autovehicul care poate sa ingreuneze traficul rutier. Este un cumul de factori care trebuie sa concluda si sa gasim un optim, astfel incat sa nu avem nicio fisura si, in acelasi timp, romanul sa inteleaga ca trebuie sa plateasca o astfel de contributie, pentru ce o face si care sunt motivele si sa te stimuleze", a mai explicat Gavrilescu.

August este ultima luna in care va puteti cere banii pentru taxele de poluare inapoi

Cererea de restituire a taxei speciale pentru autoturisme, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule poate fi depusa pana la 31 august 2018. Dupa aceasta data, cererile de rambursare nu vor mai fi acceptate.

Taxele pot fi recuperate si daca proprietarii au vandut, intre timp, autovehicolul.
Cererea trebuie depusa pana la data de 31 august 2018 si nu trebuie insotita de documentul care face dovada platii si nici certificatul de inmatriculare si a cartii de identitate a masinii.

De asemenea, aveti dreptul sa primit dobanda pentru banii achitati, de la data achitarii pana la data rambursarii.

DESCARCA Model de cerere gratuit (avocatnet.ro)

Taxa auto ajunge in vara si va fi pana la 3000 euro

Update 17 Martie
Ministrul mediului neaga afirmatiile aparute in presa recent: "Vreau sa precizez ca nu este vorba despre nicio taxa de timbru care ar putea sa fie lansata in perioada urmatoare. Nu facem niciodata promisiuni sau lansam in spatiul public lucruri care sa nu fie adevarate si lucruri care sa nu fie fundamentate. Va rog sa luati de bun numai ceea ce ca comunic eu si cred ca v-ati obisnuit ca sunt om extrem de corect si nu vorbesc niciodata din ceea ce mi se spune si din ceea ce vad, ci din ceea ce scrie la lege" a spus Gabriela Gavrilescu.

Sumar:

  • va fi intre 50 euro si 3000 euro, in functie de norma de poluare si emisiile de dioxid de carbon
  • se plateste o singura data, la prima inmatriculare
  • se va aplica timp de trei ani
  • va fi urmata de un impozit progresiv in functie de cat polueaza, pe modelul german

Mai multe detalii pe tvr.ro

Noua taxa va fi intre 50 si 200 euro, anual

Noua taxa auto pentru poluare propusa de Ministerul Mediului se va aplica tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent daca au platit sau nu timbrul de mediu sau orice alta taxa similara anterioara, si se va plati anual, pe langa impozit si asigurarea RCA obligatorie, conform economica.net.

Anuntul a fost facut de presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, care mai spune ca nivelul taxei este estimat intre 50 de euro si 200 de euro pentru vehiculele cu norma de poluare Non-euro sau Euro 1 si, respectiv, cele cu norma de poluare Euro 5 si Euro 6.

Forma definitiva a acestui impozit/taxa anuala va fi elaborata si anuntata pana in martie sau cel tarziu aprilie 2018.

"Bugetul AFM va fi aprobat undeva in martie - aprilie, anul viitor. Sper ca, pana atunci, sa avem o inlocuire a Timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea sa fie diminuata. Nu stiu cum va iesi forma finala a acestei penalitati pentru masinile care vor polua si sper ca, in martie anul viitor, inainte ca bugetul de venituri si cheltuieli al AFM sa fie aprobat, sa avem si o forma finala. Principiul va fi acelasi, adica 'Poluatorul plateste!'. Amprenta trebuie sa fie neaparat carbonul ca emisie. De asemenea, speram ca saptamana viitoare sa avem HG-ul de adoptare a Planului National de Gestiune a Deseurilor si, in felul acesta, procedura de infringement si o conditionalitate ex-ante pentru Romania sa fie bifata, sa notificam Comisia Europeana", a spus Gratiela Gavrilescu.

Taxa auto 2018

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, pregateste o noua forma de taxare a autoturismelor pentru anul 2018. Masinile cu normele de poluare Euro 2, Euro 3 si Euro 4 ar putea fi taxate in functie de emisii. Ministrul a spus ca la stabilirea cuantumului acestei taxe se va tine cont de urmatorii factori:

  • capacitatea cilindrica
  • norma de poluare
  • emisiile de bioxid de carbon

In momentul de fata nu exista o forma finala a acestei taxe. "Sa mai avem un pic de rabdare, pentru ca emiterea unui act normativ, din punctul meu de vedere, trebuie facuta din toate punctele de vedere legal si cu dezbatere din timp cu toti cei care sunt implicati, astfel incat sa nu existe disfunctionalitati in sistem din toate punctele de vedere", a mai spus Gratiela Gavrilescu conform Agerpress.

Termenul anuntat pentru lansarea primei forme a legii in dezbatere este de mijlocul spre sfarsitul lunii noiembrie.


Ultima actualizare: 2 noiembrie 2018