Mie 17 Aug, 2011 4:35 pm
Ok, incerc sa fac un mic rezumat care poate va va fi de folos:
- Lituania si Letonia sunt doua tari foste comuniste care nu difera foarte mult de Romania, aici ma refer la constructii, dezordine si dominate inca de influenta rusilor ( aproape peste tot auzi vorbindu-se ruseste). oamenii se comporta aprox ca pe la noi, injura, se cearta, se spaguieste ( m-a luat radarul cu 70 km/h in zona de 50 km/h si amenda am negociat-o la 2 beri Ursus pe care le aveam la rece in frigiderul rulotei)
- Estonia este total diferita, oameni amabili, cunosc limba engleza, iar Talinul este un oras superb, cu multe cladiri vechi si bine intretinute, predomina ordinea si oarecum curatenia.
- Finlanda este o tara plina de lacuri si paduri, dar ce ma frapat foarte tare a fost faptul ca in paduri nu erau crengi sau copaci uscati cazuti la pamant; nu stiu cine strangea uscaturile dar pe tot parcursul de peste 1000 km am vazut gramezi de crengi care asteptau sa fie ridicate. Finlanda este o tara scumpa, bautura e la mare pret si ei in fiecare sambata trec cu feribotul in Talin si se alimenteaza cu bautura pentru ca e mai ieftina. Helsinki un oras "gri", adica fara constructii imresionante, vechi sau noi, dar cu parcuri imense. Toata lumea amabila, toata lumea stie engleza, ca dealtfel toti din tarile nordice. Eu am vizitat doar Helsinki si Rovaniemi care e dominat de prezenta lui Mos Craciu, aici totul, adica afaceri se invart in jurul acestui simbol, orasul arata cum ar fi in sarbatoare tot timpul. Dupa ce treci de Cercul Arctic, care incepe aici la Rovaniemi, se schimba si vremea ( temperaturile nu mai depaseau 12-15 grade decat in mod accidental ziua, iar noaptea 5-7 grade). Umezeala, tantari cat cuprinde si erau numai din aia altoiti care ciupeau din toate pozitiile. In perioada in care am fost noi aici se manifesta noptile albe si 10 zile pana nu am trecut inapoi de cercul arctic in Norvegia nu am stiut ce inseamna intunericul. Fiica mea imi cerea micul dejun la 7 seara si cina la 9 dimineata, toti eram derutati si nu puteam dormi 😃. Populatia este foarte rara in zona asta si sunt laponi, renii se plimbau in voie pe sosele si treceau in turme de pana la 30-40. Tot de la Cercul arctic incep preturi la orice produs de te crucesti si chiar si nemtii, francezii erau derutati de dimensiunile preturilor, va dati seama ce freamat era in portofelul meu. La Cpul Nord ( aflat pe o insula) este o paracare imensa si un magazin cu suveniruri imens, dar splendoarea pe care ti-o arata natura este fara masura, sa vezi soarele care coboara la ora 1 noaptea pana la orizont si apoi se ridica vazand cu ochii, merita toti banii din lume (vreau sa va spun ca dupa 20 August se intrerupe sezonul turistic in zona asta pentru ca incepe vreme foarte urata si usor usor se asterne intunericul care dureaza aprox 3 luni).
-Norvegia este cea mai scumpa tara din Europa, ei au salariul mediu de aprox 6000 euro/luna si foarte multe subventii din partea statului ( 80% din taxe, impozite de orice natura se duc in subventionarea populatie, adica nu platesc curent, gaz), in schimb, cu toate ca sunt exportatori de petrol, motorina costa 2 euro/litru. Turismul cred ca predomina, in fiecare statie de benzina puteai arunca apa uzata din camper sau rulota, se puteau goli wc-urile in locuri special amenajate. In Norvegia ai voie sa stai in orice parcare, dar mai mult ai voie sa stai pe orice teren care nu e imprejmit, timp de 24 ore fara sa distrugi ceva, e lege pentru asa ceva. Norvegienii sunt extraordinar de primitori, ordonati si vorbareti, daca ai ceva bautura esti cel mai mare prieten al lor. Campinguri sunt peste tot, dar preturile te infioara, intre 40 si 55 euro/ noapte, in conditiile in care in Europa sunt intre 25-35 euro/ noapte ( ex. la Nice am dormit cu 35 euro in camping de 4 stele, adica piscina, loc de joaca pt copii si magazin alimentar deschis non stop). Relieful e de vis, fiorduri care-ti taie respiratia si care nu se pot vedea in nici o alta parte lumii. Aici este cea mai inalta cascada din Europa, 297 m, cel mai lung tunel 24.5 km, cel mai lung fiord 250 km. Satateam pe malul unui fiord si dadeam la peste ( somon) si delfinii se jucau pe langa noi, este ceva fantastic, istoria e predominata de vestitii vikingi. Drumurile sunt impecabile, dar foarte inguste din cauza reliefului, cu foarte multe locuri de refugiu. Eu cand venea un tir din fata eram convins ca ma lasa fara jumate din rulota 😃, nu se circula tare pt ca politia e belea, camere si radare full si acolo amenzile se platesc pe loc indiferent de suma ( ajunge si la 2000-3000 euro, in functie de viteza si fapta), nu ai bani iti ia masina si o recuperezi cand vi cu banii+ taxe de transport si depozitare. Ex: in Oslo am parcat la 10 de coltul intersectiei si peste tot scria ca trebuie 11 m, am fost taxat cu 73 de euro fara sa pot motiva nimic.
Autostrazi au foarte putine si se platesc prin cumparare de vigneta si nu e ieftin, nu platesti, in max 100 km e politia dupa tine ca te vede prin camere care sunt pe toate drumurile indiferent de categorie.
- Suedia este frumoasa, dar suedezele te lesina de-ti vine sa fugi de acasa sau sa-ti bati nevasta, sper sa nu citeasca nevestele asta 😃. Am stat in Goteborg si Malmo, doua orase superbe si pline de istorie, foarte curate si ordine cat cuprinde.
- Danemarca, am stat in Copenhaga, care este si supranumita si Venetia nordului, este un oras superb in care sper sa mai revin pentru ca te simti extraordinar de bine, preturi prietenoase, femei frumoase, restaurante bune si relativ ieftine iar orasul este incantator si curat.
Acum referitor la bagaje, sigur ca trebuie sa-ti iei multe haine cu tine, dar in rulota sunt foarte multe spatii de depozitare si mai trebuie stiut ca toate campingurile din Europa au masini de spalat care costa cam 3-5 euro pe program.
Mai trebuie sa stiti ca deplasarea cu rulota este anevoioasa si necesita timp, deoarece nu e recomandat sa depasesti 100 km/ ora pentru ca atunci iti creste consumul foarte tare, dar si siguranta ta si a familiai e in pericol, dar marele avantaj al rulotei sunt costurile pentru cazare 20-30 euro/ noapte si mancarea, avand in vedere ca ai un frigider cu congelator, aragaz si iti poti face orice mancare doresti.
In concluzie daca vreti sa faceti un concediu in tarile nordice si ati mai facut concedii in tari din Europa ( Franta, Germania, Austria...) inmultiti sumele cheltuite acolo cu 2 -2.5 si veti afla suma la care sa o aveti la voi, nu exagerez cu nimic.