Lun 13 Mai, 2013 12:24 am
Am Corsa C, fabricatie 2006, motor Z12XEP, circa 85.000 de kilometri. Am avut o veche problema cu sonda lambda nr. 1 (inainte de catalizator). De cativa ani, aveam montata pe masina o sonda cu mufa lipita cu letconul (sonda o cumparasem fara mufa si lipisem o mufa de la alta sonda). Cu sonda asta, becul "motoras" era aprins aproape permanent, dar masina mergea foarte bine. Cu metoda pedalelor, imi spunea codul de eroare 0135. In sfarsit, acum zece zile, am facut un efort financiar si am cumparat o sonda lambda noua, cu tot cu mufa, ca sa nu mai am probleme cu lipirea mufei. Sonda noua este Bosch, cod 0258006501. Mi-am inlocuit singur sonda lambda. Pe timpul inlocuirii sondei, am scos si borna "-" de la baterie. Borna a fost scoasa circa doua ore. Dupa ce am montat sonda noua si am conectat din nou bateria, am observat ca becul motoras din bord s-a stins. Totusi, cu metoda pedalelor am remarcat ca acel cod de eroare era in continuare prezent (ramasese memorat, desi am scos borna de la baterie). Dupa circa 50 de kilometri de la inlocuirea sondei, spre disperarea mea, becul motoras mi s-a aprins din nou, si imi lumineaza continuu, ca si inainte de inlocuirea sondei. Cum scap de eroarea asta? Ar mai fi un detaliu foarte interesant. Dupa ce am schimbat sonda, in intervalul de timp foarte scurt cat becul a fost stins, motorul parca nu mai avea putere - mi s-a intamplat de cateva ori sa accelerez, dar turatia ramanea undeva pe la 2000 de ture si refuza sa creasca. In schimb, dupa ce mi s-a reaprins becul de la sonda lambda, problema asta nu a mai reaparut... Deci ce am de facut, pentru a mi se stinge becul motoras?