Datele ce le voi posta in continuare nu vor fi atat de precise si tehnice ca la dancuciureanu pentru ca nu am avut la dispozitie documentatia necesara pentru a vedea la ce parametri (adica voltaje) ar trebui sa lucreze in mod normal valva mea EGR.
Simptomele de functionare necorespunzatoare a valvei egr le-am descris aici: https://www.clubopel.com/vie...tor&start=200
(cautati dupa lpedala).
Va rog sa cititi si introducerea de la tutorialul lui dancuciureanu, la adresa https://www.clubopel.com/vie...280&highlight intr-u cat contine detalii importante depsre cum functioneaza EGR.
La motoarele Z16SE valva EGR este mult mai simpla ca la Z10XE, nu face parte din circuitul de racire, si se demonteaza foarte usor.
Scule necesare: cheie Torx T40 (eu am cumparat cu 16lei un asemenea cap de cheie de la un magazin de scule - scump dar n-ai ce face fara ea), cheie cric cu prelungitor, un vas in care sa puneti valva la murat, solutie pentru curatat carburatoare precum recomanda dancuciureanu, eventual spray degripant WD40, periuta de dinti, betisoare de urechi, 2 conductori electrici, 1 acumulator masina de 12V.
Eu o sa trec direct la localizare si demontare, fara masuratori (presupunem ca stiti ca valva EGR este blocata sau vreti s-o curatati preventiv).
Localizare:
Cand va uitati la motor, pe centru mai inspre parbirz, vezi poza (la Z16SE).
La Z16XE este dreapta motor cum te uiti la el, forma identica. completat de dancuciureanu

Demontare
Se scoate mufa electrica si se demonteaza cele doua suruburi de prindere cu ajutorul cheii torx. Vezi poza. Intre EGR si galeria de recirculare a gazelor se alfa o garnitura de metal pe care dancuciureanu recomanda s-o inlocuim. Atentie la acea garnitura pentru ca este destul de fragila. Vezi poza.

Curatare
La acest pas folosim vasul cu solutie de curatat, conductorii si acumulatorul.
Ne uitam pe schema (poza din tutorialul lui dancuciureanu) cu mufa electrica de la EGR - a aceasi mufa cu 5 pini ca la noi. Trebuie sa verificam daca functioneaza tija din EGR. Conectam pinul + si pinul - la bateria noastra cu ajutorul conductorilor ca sa dam impulsuri, intodeauna pe borna bateriei, nu pe pini. Pentru fixarea conductorilor pe pini, eu am folosit 2 tubuletele de la betisoarele de urechi. Aici, dancuciureanu recomanda sa punem in serie cu EGR un bec de pozitii. Eu am incercat dar egr-ul meu nu dadea nici un semn de viata si asa am renuntat la bec. Cand dam impulsuri de curent de la baterie, o sa observam ca se misca tija, sau incearca sa se miste daca e intepenita - inseamna ca egr-ul are viata inca. Pentru dezmortire folositi si spray degripant aplicat in gaura unde e multa funingine si pe circumferinta pistonasului..

Urmeza sa imersam egr-ul pana pe la jumate in lichid, cu tija(pistonasul) inspre fundul vasului. Dam in continuare implsuri de la baterie ca sa poata sa patrunda lichidul prin orificii. Atentie la scantei! Lichidul este inflamabil. Ar mai prinde bine o mana de ajutor ca sa tina de egr sa nu topaie prin vasul cu lichid.
Curatam cu periuta, cu betisoarele toata funinginea la care putem ajunge.
Lasam la murat egr-ul 30min, dupa care puteti sa-i mai dati impulsuri pana cand observati ca iese cam 8mm. Nu stiu exact care este cursa maxima a tijei.
Montarea
Se infileteaza cele 2 suruburi. Nu se ung suruburile cu vasilina intr-ucat aceasta se va arde acolo. Se conecteaza mufa.
Cam asta e. Am vrut sa fiu scrut si la obiect. Astept sugestii si comentarii.
Dupa cum spune dancuciureanu, motorul ar trebui sa rapsunda mai bine la accleratie si sa nu mai faca ce facea inainte 😃.