Sam 25 Mai, 2013 3:41 pm
Am rezolvat cu legaturile la alarma, am studiat culorile firelor in Autodata pentru a vedea cum fac legaturile, in continuare va prezint modul de conectare al alarmei FAST RAGING TYPE R pe VECTRA B.
Prima mufa cu 10 pini are culorile urmatoare:
- galben
- negru
- maro
- roz
- rosu
- maro
- verde
- portocaliu
- alb
- albastru
A doua mufa cu 6 pini are culorile urmatoare :
- portocaliu
- alb
- galben
- portocaliu-negru
- alb-negru
- galben -negru
Celelalte 2 mufe este clar cum vin conectate .
Conectarea primei mufe (aici depinde de ce optiuni doresti sa conectezi) si legaturile firelor se fac in felul urmator:
- galben – neconectat(in mod normal el se conecteaza la releul care opreste motorul in cazul furtului, dar din motive de securitate, pentru a nu avea surprise in cazul unei depasiri, riscand sa se opreasca motorul am preferat sa nu-l conectez, din punctul meu de vedere dar si al altora , este o chinezaraie ce nu prezinta garantii).
- negru- este clar se leaga la masa, am preferat sa il leg in partea stanga unde am avut vechea alarma, acolo este situate si un punct de masa , este o piulita ce fixeaza un cablu maro(masa).
- maro- se conecteaza la negru-verde, este vorba de semnalizari.
- roz- se conecteaza la sirena (este un plus si vine la firul rosu), minusul se ia de la masa.
- rosu- este + 12 volti, in partea stanga jos la sofer, pentru a fi siguri ca este plus se verifica cu aparatul de masura, aceasta legatura se va face ultima dupa ce vor fi verificate toate legaturile.
- maro- se conecteaza la negru-alb( unele alarme au doar o singur iesire din care se bifurca in alte doua iesiri protejate cu diode (ex. MAAT 679), la acest tip de alarma avand iesiri separate nu este cazul)
- verdele nu se conecteaza, el ar veni conectat la portbagaj dar la noi nu este cazul deoarece la inchidere, la Vectra se va inchide atat portbagajul cat si usita de alimentare de la rezervor.
- portocaliu- nu se conecteaza ( este o optiune pentru inchiderea automata a usilor la apasarea pedalei de franare, cine doreste poate sa-l conecteze la un stop de pe franare)
- alb- se conecteaza la negru subtire, fir ce duce la contact (aici se va verifica continuitatea cu un aparat de masura pentru a identifica correct firul, acest fir este pentru a recunoste cheia si a nu declansa alarma).
- albastru- nu se conecteaza.
Conectarea celei de a doua mufe cu 6 pini, aici fiind vorba de legaturile la inchiderea centralizata a masinii, se v-a face astfel.
- portocaliu- nu se conecteaza
- alb se conecteaza la rosu-albastru( aici se va verifica inainte cu un creion de tensiune pentru auto daca este comanda pentru inchidere sau deschidere, verificarea se va face astfel, se pune ,,crocodilul’’ de la creion pe masa iar cu creionul propriu zis se face o atingere scurta pe firul rosu-albastru)
- galben se leaga impreuna cu firul galben-negru si se conecteaza la masa.
- portocaliu-negru nu se conecteaza
- alb-negru(are pe el o siguranta de 15 A) se conecteaza la firul maro-alb, verificarea pentru inchidere sau deschidere se va face ca mai sus.
La alte modele de auto ex.Ford, legaturile vor fi diferite fata de Opel.
Am preferat acea-si locatie a unitatii unde am avut vechea alarma , legaturile se pot face si in partea dreapta la modulul de inchidere centralizata. toate legaturile se vor izola foarte bine pentru a evita vreun scurtcircuit, pentru verificare toate legaturile se pot face fara a fixa alarma definitiv pe masina, abia dupa aceasta verificare se poate trece la fixarea ei.
Cu stima Mircea V.
P.S. Orice completare este bine venita.